Skötsel och hållning

Panther vs. jemen?

2014-02-16 19:33 #0 av: IceTee

Jag har nästan blivit med kameleont! Allt ska bara köpas (allt... Verkligen, det blev ett impuls beslut som mitt barn-jag tryckte på, och min pojkvän... Dessa två alltså!) men jag vet inte om det blir en jemenkameleont eller en pantherkameleont, vad jag förstått är det inte jäääätte mycket som skiljer i skötsel? Jemen äter lite växter ibland, om jag har fattat allt rätt? För vilken det blir beror på vad djur handlaren har inne just då (fast om jag får välja är lockar en panther ganska mycket...). Det är inte en jätte svår ödla va? Jag har redan haft dabbagam, och har en frisk och lycklig orm, samt varit runt reptiler så mycket det gått under min uppväxt, så jag är inte så ovan. Har hört att kameleonter blir jätte stressade jätte lätt, stämmer det verkligen? Att man gör bäst i att inte hantera djuret alls? Hur tusan går det då att städa och hälso-kolla ödlan? Man bör ju inte ha den ute och pilla på varje dag, såklart, men någon gång i veckan, klarar den det?

Åh, så många frågor jag har! Hoppas på svar! Och snart lär ni få tillskott i er mysiga kameleont-grupp här på ifokus! :D

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2014-02-16 19:36 #1 av: Torreador

Får följa denna tråden för jag går också i valet och kvalet… 

Har haft en leguan samt en skäggagam och har just nu en majsorm som vi haft i många år. 

Men nu suger ödletarmen igen och jag vill ha en ny ödla, får se vad det blir men en jemen ligger nära hjärtat just nu…

Följer som sagt.

/Bondmoran

www.bondmoran.nu

Anmäl
2014-02-17 18:31 #2 av: Tilde

Jag har en jemenkameleont, vilka ska vara lite lättare än pantherkameleonten att sköta generellt. Glad Hon är ett riktigt sweetheart, vill ofta ut och klättra på händerna och har till och med somnat på mig! Så det är väldigt individuellt hur lättstressade de blir eller hur mycket de tillåter dig att hantera dem. Men man ska ju aldrig tvinga ut en kameleont.

Det verkar som om många har fått tag på "aggressiva" jemenkameleonter och därför rekommenderar panther, men som sagt stämmer ju inte alltid det. Lipar

♥ Tilde

Anmäl
2014-02-17 18:42 #3 av: IceTee

Nej, självklart ska man ju se till hur djuret reagerar! Skulle aldrig ta ut min orm om han på något sätt visade att han inte ville om det inte var ytterst nödvändigt!


Både yemen och pantrar är så snygga, så jag blir nog glad vilket som <3

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2014-02-17 18:51 #4 av: Tilde

Håller med, båda är riktigt fina! Panther har ju supersnygg färg, men jag tycker absolut mer om utseendet generellt hos jemen.. Kär Så ståtliga men samtidigt flummiga, hihi

Du får gärna hålla oss uppdaterade med ditt val till slut. Skrattar

♥ Tilde

Anmäl
2014-02-17 21:26 #5 av: Jouni_h

En panter är inte så mycket mer svårskött egentligen, men det är lite mer pyssel med terrariet eftersom den kräver högre luftfuktighet. Man måste se till att ha en pålitlig luftfuktare samt nån form av droppanläggning då kameleonter inte dricker ur skål, utan från bladen. Jag köpte en Magic Fog på Herpers Choise för 800 kr och kör den 15 minuter varje timme dagtid och varannan timme nattetid med hjälp av en timer. Är supernöjd med kapaciteten. Behöver fylla på vatten i behållaren ungefär varannan dag. Kontentan är att har du rätt miljö så är ingen av dem speciellt svårskött. Sen kan jag ju nästan känna det som att våran panter är rentav sällskapssjuk och vinkar vid fönstret när han vill komma ut :)

Anmäl
2014-02-17 21:43 #6 av: IceTee

jag tar alla mina sparpengar (skulle gått till att köpa lägenhet, men det löser sig på ett annat sätt och då kan de lika gärna gå till att uppfylla en barndröm!) så jag har några tusen att lägga!


första tanken var vattenfall, men när jag såg att det lätt blir fullt med bakterier så är det ett nej! Om man införskaffar en magic fog, behöver man ändå en dripper? har fått det till att verka så komplicerat i mina ögon... även om man gör den själv, fast det kanske det inte är? Fick även höra från en annan djur affär jag också funderar på att om det är första kameleonten ska den helst vara över 8 mån, för de små dör så lätt, vad tror ni? 

Malmö Tropikhus och Ormar och sånt i ängelholm är det som är aktuella just nu, om någon av er kan säga att den ena är att föredra vore jag glad då jag fått samma intryck av båda, men att ena är lite dyrare (jag bor i halland, så jag kan max ta mig till malmö, eller göteborg, ifall ni har andra förslag)

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2014-02-17 22:22 #7 av: Jouni_h

Om du köper allt på en gång får du räkna med ca 8000 kr som startkostnad, beroende lite på vad kameleonten kostar.. En dripper är en otroligt enkel konstruktion som du bara fyller med vatten och justerar dropphastigheten med en liten skruv. Kostar en 100-lapp, inte ens värt att försöka bygga själv :P
Åldern kan jag inte säga så mycket om, men kolla med Malmö, dom har erfarenhet och stort utbud, åtminstone på mässorna (där du för övrigt kan hitta billiga kameleonter o terrarier om du har tur).

Anmäl
2014-02-17 22:24 #8 av: IceTee

fick ett jätte bra paketpris av han i malmö, blir ca 3000 (fast utan fogger tror jag)

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2014-02-17 22:33 #9 av: Jouni_h

Jag gav i o för sig 2500 bara för kameleonten, så som jag sa så beror det lite på.. Hur stort terrarium ingår i priset? En kameleont kräver ca 90 cm högt samt 60 brett o djupt terrarium. Det gick också på ca 2500 :- när jag köpte mitt.. Vill bara göra dig redo på att det kan bli dyrare än du tror. Det som tillkommer är foderinsekter, fuktare, bottensubstrat, växter o inredning, vitaminer, termometer med hygrometer, ljusramp med lampor etc. Det har ju en tendens att bära iväg lite.. Men kul är det :)

Anmäl
2014-02-17 22:37 #10 av: IceTee

det ska vara ett 60x60x90, för 1300 (minns inte priset exakt, fick som sagt lite rabatt) kameleont-ungarna kostade 800, och terrariet gör han själv (om jag förstod det rätt) så han kunde ta ganska lite för det... då ingår vitaminer också, men inte någon fogger som sagt. I ängelholm tar de 1700 för kameleonten, men då är den 8 månader panther-kameleont

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2014-02-17 22:42 #11 av: Jouni_h

Ja, då fick du väldigt bra pris :)
Tänk då bara på att du ändå får räkna med en del kostnader för allt som tillkommer. Du måste ju ha foder och nån större låda/burk till insekterna med. Mycket att tänka på är det, men en del kan man ju faktiskt komplettera med i efterhand.

Anmäl
2014-02-18 07:33 #12 av: IceTee

Att ha insekterna i är redan klart, men ja, det är ju mest fodret som kostar efter den första betalningen! Hur matar ni era kameleonter förresten? Ska man bara släppa in insekterna? Och vad gör man om de rymmer?!

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2014-02-18 09:22 #13 av: Tilde

#12 Beror på vilken insekt de är. Är det gräshoppor brukar vi sätta in dem på en gren så kommer Rango och jagar. :) Syrsor matar vi ofta med pincett, men en bit ifrån henne så jaktinstinkten sätter igång ändå. De är inte lika duktiga på att hålla sig uppe i växterna som gräshopporna Lipar Mjölmask (fås inte ofta dock) eller dubia ger vi i en liten burk. 

♥ Tilde

Anmäl
2014-02-18 14:18 #14 av: IceTee

Ni är helt underbara som hjälper mig med alla frågor! Om några veckor blir det en Yemenkameleont! Fast terrariet köper jag lite innan, så luftfuktigheten ligger som den ska och värmen och så, samt att allt är inrett!

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2014-02-18 16:12 #15 av: Tilde

#14 Kul, grattis! Skrattar Blir det en hona eller hane? Glöm inte att visa upp skönheten sen! 

♥ Tilde

Anmäl
2014-02-18 18:12 #16 av: IceTee

Det får bli en hane! Med tanke på ägg och sånt

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.