Skötsel och hållning

Grattis, det blev en hona!

2013-05-28 22:55 #0 av: Cham

Hej alla medlemmar! Jag har precis köpt min första jemenkameleont för 4 dagar sedan.
Tanken var att jag skulle köpa en hane då dem är lättare att sköta.
Men någonstans gick det fel och jag fick en hona fast det jag blev lovad en hane. Detta var på reptilmässan i Malmö och antagligen hade uppfödaren råkat göra fel.. och även jag för tänkte inte på att kolla fötterna på henne men blev själv lite lurad av hennes ovanliga höga spetsiga sköld + hanmärket på "burken?".
Men men, det jag vill komma fram till är lite skötsel tips!
Jag har ju pluggat som ett djur angående hanar nu i ett par månader och inte inriktat mig på honor över huvud taget då det inte var planerat att skaffa en hona, så jag undrar om det är något speciellt jag bör tänka på nu då det är en hona?
Hon är ungefär 8 veckor gammal och är för tillfället i ett exo-terra vivarium med måtten 45-45 och 60 höjd, hon ska givetvist förflyttas till ett större nätterrarium när hon blir lite större med måtten 47-47 och höjd 122. (Tycker det är enklare med ett lite mindre vivarium nu när hon är så pass liten i storleken, har det större som står och väntar på henne vid sidan om :) )
Jag blev tipsad om att använda en UVB lampa på 2.0 som jag har nu åt henne. Sen när hon blir lite större har jag en UVB på 5.0 som jag inte använder för tillfället.
Värmelampa har jag men jag skippar den för tillfället då jag tycker temperaturen verkar vara bra som den är nu 21-22C för en sån pass liten kameleont. Jag prövade att ha värmelampan igång men då blev hon väldigt ljus (nästan vit) och försökte undvika all värme så tog genast bort den, och då var det 24C i vivariumet.
I övrigt ser hennes avföring bra ut, hon äter varje dag ungefär 4 syrsor.
Hennes fötter, anal, hud och mun ser bra ut och hennes färg är lite ljusgrön med gula ränder på sidorna.
Hon dricker endast på morgonen.
Jag sprayar hennes vivarium 2-4 gånger om dagen, och försöker hålla luftfuktigheten på 60+% (för lite,mycket??). Jag har inga drippers utan har en hemmagjord plastmugg/muggar med hål på sidorna som ger en vattendroppande effekt.
Jag har en exo-terra mister som jag tänkte använda i det stora nätterrariumet då det blir alldelles för fuktigt i det lilla...(det blev som en vattenhinna på rutorna.. eller jag kanske gör fel att inte använda den? Jag hör så mycket olika råd från alla håll så vet inte vad jag ska gå efter.)

Så det var väll en del information jag kunde komma på.. 
En sak jag har märkt är att om dagarna klättrar hon upp precis under UVB lampan och sitter där nästan hela tiden. Är detta något jag bör vara orolig över? Vill hon kanske ha högre UVB styrka?
Ett problem jag har märkt med henne är att hon blundar väldigt mycket med båda ögonen på ljusa dagen och är lite seg, läste lite på nätet och fick ett tips om att sätta in henne i duschen med ljummet vatten sprutande på väggen så det blev en fuktigt och det hjälpte direkt.
Hon blev genast pigg och på alerten, har ju hört att när dom blundar så är det för att dom försöker ta vara på den vätskan dom har? (Rätta mig om jag har fel :))
Men det jag oroar mig mest över är nog det mest allvarliga fallet här, det är att hon nästan VÄGRAR äta insekter när jag har dammat dom med kalciumpulver eller vitamin pulver.. det går hur bra som helst för henne att äta dom när där INTE är något pulver på dom.. någon som vet hur jag kan göra?

Tacksam för svar och många tips!

Slänger upp en bild på henne också. :)

/Admin ArgaSnackaren Jaxbo

Anmäl
2013-05-28 22:56 #1 av: Cham

Hennes färg är som den på bilden fast mycket klarare färg. Och ränderna är gula.

/Admin ArgaSnackaren Jaxbo

Anmäl
2013-05-28 22:58 #2 av: Cham

Juste, glömde påpeka att jag inte hanterar henne ofta alls! Vill undvika all stress som möjligt, enda gången jag hanterade henne var på den här bilden och när jag tog in henne i duschen.

/Admin ArgaSnackaren Jaxbo

Anmäl
2013-05-28 22:59 #3 av: Torreador

Åh vad fin <3 Jag har varit sugen på en kameliont i flera år men så har vi haft så många terrarium så jag har inte haft plats för fler. 

Men för ett par veckor sedan så dog vår Skäggagam Patrik så nu kanske det blir en kameleont nästa gång :-)

Jag har inga tips att ge dig tyvärr utan nu är det jag som ska ut och läsa på istället :-)


Kram och lycka till!

/Bondmoran

www.bondmoran.nu

Anmäl
2013-05-28 23:19 #4 av: Cham

Tack så mycket Bondmoran! Ja dom är underbara och fina djur att beskåda :) Tog lång tid för mig att bestämma mig för att skaffa en kameleont, jag ville vara på säkra sidan att det är en sådan jag vill ha och en sådan blev det :)

Beklagar sorgen för eran skäggagam<3

Kram! 

/Admin ArgaSnackaren Jaxbo

Anmäl
2013-05-29 05:53 #5 av: Torreador

Tack så mycket! Han var en liten pärla <3


Anmäl
2013-05-30 14:25 #6 av: Tilde

Hon ser frisk och fin ut! Glad Anledningen till att hon inte äter insekter med massa pulver på kan vara att hon inte ser dem så bra, eller inte ser dem som mat då. Rango är precis likadan, hon äter inte insekter med massa vitt pulver på - men det är för hon inte ser att det är insekter. Lipar Testa att få dem att röra på sig, skaka burken eller peta på insekten (beroende på hur du matar kameleonten). Glöm inte bort att variera maten också, om du inte redan gör det! 

Vi har faktiskt 10.0 på våra UVB-lampor och har alltid haft det. Rango har en väldigt klargrön och vacker grundfärg! Så jag tror inte det skulle skada med en starkare UVB-lampa - det är ju snarare nyttigt. :)

♥ Tilde

Anmäl
2013-05-30 14:28 #7 av: Tilde

Jag lägger till att jemenkameleonter inte ska sitta och blunda mitt på dagen, det kan vara tecken på sjukdom. Hennes ögon ser utåtstående och fina ut, så vätskebrist har hon inte i alla fall :)

Har du en bild på terrariet? Det vore lättare att se varför hon beter sig som hon gör om man vet hur hon bor. Glad

♥ Tilde

Anmäl
2013-05-30 17:15 #8 av: Cham

Igår lyckades jag ge henne 3 mjölmaskar med väldigt lite kalciumpulver på men idag har hon inte velat äta något överhuvudtaget, försökte ge henne syrsor också men inte det heller. (Jag lägger maten i en plastlåda inne i buren, där lägger jag även lite sallad ifall hon blir sugen på det men som sagt hon vill inte ha :( )
Och idag har hon suttit på samma ställe enda sedan morgonen 07:00 och knappt rört sig en fena.. här är två bilder, ett på terrariet som hon för tillfälligt är i och sen en bild på det stället samt ställning hon varit på hela dagen..

/Admin ArgaSnackaren Jaxbo

Anmäl
2013-05-30 17:16 #9 av: Cham

.

/Admin ArgaSnackaren Jaxbo

Anmäl
2013-05-30 18:50 #10 av: Tilde

Sallad ska de inte ha! Det är besprutat och om det är ekologiskt så är det i alla fall inget kameleonter äter i naturen. Vissa växter är ju giftiga för dem dessutom.

Terrariet ser ju helt okej ut, men hon ser ganska smal ut. Hur mycket har du hanterat henne sen du fick henne? De blir ju lätt stressade. Hur verkade hon på mässan? Och vem köpte du henne av? :)

♥ Tilde

Anmäl
2013-05-30 19:47 #11 av: Cham

Jag har inte hanterat henne mycket alls, skulle tippa på 3 gånger.. Kommer inte ihåg vad mannen hette som jag köpte henne utav, men hon såg frisk ut på mässan. Hade stor aptit och strålande färg.
Hon bajsar bra iaf, och dricker gör hon.. det är just det där med maten.. och sen att hon inte är så aktiv om dagarna, jag måste hitta vad felet kan bero på.. Oj, då ska jag inte lägga in sallad mer, har du några tips på vad för grönt man kan ge henne?
Jag har hört att kameleonter kan få försämrad matlust innan dom ska ömsa? Kan man se på kameleonten när den är på väg att ömsa?
Juste, jag måste påpeka att nu för 1 timme sedan sprayade jag hennes terrarium och då blev det fart på henne, hon drack jätte mycket vatten och "tvättade" sina ögon. Men nu sitter hon på ett annat ställe blixt stilla igen..

Kan det bero på vart jag har ställt terrariumet? Jag har den ståendes i vardagsrummet en meter från vår soffa. Hon kanske blir stressad av att se vår närvaro? Dock har jag inte sätt att hon visar tecken på stress men jag har sett att hon ibland har fått starkt gröna mönster på hennes sidor. Vet inte vad det kan betyda men försöker komma med så mycket information som möjligt :)

/LG

/Admin ArgaSnackaren Jaxbo

Anmäl
2013-05-30 19:55 #12 av: Tilde

#11 Kan det ha varit av Happyreptiles du köpte henne? Vet att han brukar sälja jemenkameleonter...

De behöver inte grönt att äta, men man kan ha levande växter för dem att äta, så som paraplyträd (dessa har vi och hon har ätit lite av dem). Men de brukar bara äta växter när de vill få i sig extra vätska. Jag har personligen inte märkt att de får minskad matlust p.g.a. ömsning. Du ser endast ömsningen när det väl lossnar skinnbitar här och var.

Det är möjligt att hon blir stressad av att vara nära folk som rör sig eller bilder/vibrationer från TV:n (om hon kan se den). Är det möjligt att skärma av en till sida av terrariet? 

Hur mycket mat brukar du erbjuda och hur ofta? Hur ofta sprayar du till henne i terrariet? :)

♥ Tilde

Anmäl
2013-05-30 20:41 #13 av: Cham

Kan vara möjligt, han jag köpte henne av pratade engelska och hade jätte många jemenkameleonter för 300kr.
Aha okej då vet jag att hon inte behöver grönt :) 
Första dagen jag fick henne så åt hon 4 st syrsor men hon har inte velat ha syrsor över huvud taget nu mera.. hon vill bara ha mjölmaskar, igår åt hon 3 mjölmaskar och förr igår åt hon endast 2.. Jag brukar ju lägga in ett par mjölmaskar i en plastburk som jag sätter uppe i en planta i terrariumet så den får lite höjd. Jag försökte ge henne några syrsor idag och trodde hon hade ätit dom men kom fram till att dom hade rymt (katten åt dem haha). Jag har försökt att "handmata" henne genom att lägga syrsor i en mugg men det fungerade inte :(
Jag sprayar 3-4 gånger om dagen, och mat försöker jag ge henne på morgonen, eftermiddagen och strax innan kvällen.

Ja absolut, här kommer en bild.. tyvärr ser man inte vart TVn står men om du ser balkongdörren på vänster sida så är TVn 2 meter därifrån.
Vi bor även på första våningen, utanför fönstret går där en väg. Men det är inte många bilar som kör där och det är ganska isolerat från ljuden.

/Admin ArgaSnackaren Jaxbo

Anmäl
2013-05-30 21:49 #14 av: Tilde

Då är det säkert han! Hmm.. Jag tror inte terrariet står så det blir stressigt för henne. Vi har terrariet i vardagsrummet vi med och vi brukar ha balkongdörren öppen nu på sommaren, så man kan höra bland annat kaninerna (som bor på balkongen).

Har du testat att mata henne med pincett? Kanske är en något då hon blir totalt fokuserad på pincetten och insekten då. :)

Det vore bättre att kanske duscha 2 gånger om dagen och då lite längre stunder. :) Det ska ju inte vara för fuktigt i terrariet. 

Hur långa dagar har hon förresten? Alltså när släcks lamporna?

♥ Tilde

Anmäl
2013-05-30 22:50 #15 av: Cham

Nej jag har inte testat det, ska prova det imorgon med syrsorna!
Okej, då testar jag med att spraya på morgonen och sen innan kväll något? :)

Hon har tänt från 07.00 till 21.00 (14 timmar) och ungefär vid 20.00 tiden så klättrar hon till sin sovplats och gör sig bekväm innan lamporna släcks. 

Jag håller mig uppdaterad imorgon och berättar hur det går :)

Godnatt! /LG <3

/Admin ArgaSnackaren Jaxbo

Anmäl
2013-05-31 08:44 #16 av: Tilde

#15 Aha okej. Hur stora är insekterna du erbjuder? Det kan ju också påverka hur mycket och även om de ens vill äta.

Testa att dra ner lite på dagstiden, bara någon timme. Kanske tända hos henne klockan 8 istället. De ska egentligen ha 10-12 timmars dag.

Här är en sida med ytterligare bra information: http://www.petsuppliesplusfl.com/AnimalCare/Reptiles/veiledchameleon.htm Det står exempelvis om att man bör kolla upp sitt kranvatten så det inte innehåller tungmetaller och annat som kan vara farligt för kameleonten. Nu vet jag inte om det gäller svenskt vatten, men det kan ju vara bra att kolla upp. :)

♥ Tilde

Anmäl
2013-05-31 20:55 #17 av: Cham

Så, idag verkar hon må betydligt mycket bättre! Hon är mer aktiv och har ätit 1 syrsa och 3 mjölmaskar idag med kalciumpulver på sig. Konstigt nog ville hon endast äta syrsan när jag höll i henne. Trodde inte hon skulle bry sig om mat när jag höll i henne med jag hade fel. Glad
Jag har även kortat ner hennes dygnsrytm med 2 timmar så nu har hon 12 timmar dag istället, använde min mister och satte igång den 2 gånger idag och hon är på bättringsväg nu. :) Hoppas allt kommer att lösa sig! Jag håller mig uppdaterad.
Tack för alla goda råd och hjälp Tilde! <3<3

/Admin ArgaSnackaren Jaxbo

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.