2013-06-16 17:51 #0 av: Tilde

Metabolic bone disease (MBD) är en bensjukdom, ungefär som benskörhet hos människor. Lemmarna blir väldigt svaga och skelettet mjukt, vilket resulterar i att ödlan inte kan ta sig fram eller klättra normalt. I och med att skelettet inte är hårt som det ska, får Kameleonten ofta frakturer och visar extrem svaghet. Tyvärr är denna sjukdom väldigt vanlig och ofta kronisk, men den går att förebygga och lindra.

Hur kan man förebygga MBD?

Genom rätt kost, vitaminer och kalcium ska din leopardgecko hålla sig frisk. Det är viktigt att alltid erbjuda en varierad diet (exempelvis inte alltid mjölmaskar, utan då hellre mest syrsor). Man bör även supplementera med kalcium och vitaminpulver. Av allt kalcium man får i sig, finns nämligen 99% i skelettet.

För att kroppen ska kunna ta upp kalcium är det viktigt med vitamin D. D-vitamin finns i solljus och därför är det livsnödvändigt att ge din kameleont UV-ljus genom att installera en UVB-lampa i terrariet.

Insekterna man ger som mat ska vara rika på fosfor. Forfor, ihop med kalcium bygger upp skelett i kroppen. Eftersom fosfor hela tiden blir utbytt i och med att det lämnar kroppen genom urin och avföring, är det viktigt att ödlan hela tiden får i sig nytt genom maten.

Symptom:

  • Svagt grepp, kameleonten kan inte hålla sig fast i grenar och växter
  • Svullna och/eller felaktigt böjda lemmar
  • Svullen/sned käke
  • Svaghet, apatisk attityd
  • Anorexia
  • Ödlan är paralyserad i exempelvis bakbenen
  • Brutna ben

Kan man bota MBD?

I de flesta fall beror det på hur extrem MBD djuret har. Ibland kan det hjälpa att ändra dieten eller boendet. Med rätt foder, vitaminpulver, kalcium och UV-ljus, ska kameleonten kunna må bättre. Går det dock så långt att käken bryts eller är för mjuk för att ödlan ska kunna fånga insekter, får man nog fundera på vad som är mest humant.

För kameleonter med svagare form av MBD, finns det flytande kalcium att få tag på. Du kan rådfråga din reptilspecialiserade veterinär.

Något annat som kan hjälpa är att ta ut den sjuka kameleonten i direkt solljus (självklart endast när det är varmt nog). Eftersom solljus är rikt på D-vitamin, blir det lättare för ödlan att absorbera det kalcium den får i sig.