Övrigt

Innan du skaffar kameleont

2013-06-04 09:45 #0 av: Tilde

Många människor finner kameleonten riktigt fascinerande, men samtidigt tänker de inte på vilka krävande djur det faktiskt är. Vänligen läs igenom detta om du funderar på att skaffa en kameleont.

Tid

Självklart kräver kameleonter tid, speciellt om du köper en liten bebis. Beroende på art så kräver terrariet tid också, regn, rensning, mat, osv. Allt för ofta ser man kameleonter som säljes på Blocket eller liknande på grund av "tidsbrist". Det tycker jag inte är en ursäkt (med få undantag) då man borde veta vad man ger sig in på.

Du kan inte lämna en kameleont ensam i en vecka för att åka på semester om du inte har ett vattensystem med timer och slänger in insekter till den att jaga medan du är borta. Du kan absolut inte lämna en kameleont ensam i över en vecka, oavsett hur många insekter du slänger in! Kameleonter blir lätt stressade och blir de sjuka kan det hända snabbt. Du behöver ha noga koll på att ditt djur är friskt!

Terrarium till en jemenkameleont


Ansträngning

Det kan ta mycket kraft att fixa ihop ett snyggt och välfungerande terrarium till en kameleont. För att inte tala om att sköta kameleonten! Inte behöver det ta upp flera timmar av din dag, men du bör åtminstone ha några minuter åt din kameleont per dag, för att ge den allt den behöver och kolla till den så den är frisk och kry.

Ta chansen och installera det där regnsystemet för att säkra att din kameleont (och växterna i terrariet) får rätt mängd vatten varje dag, men håll koll när vattnet tar slut och behöver fyllas på! Sen är ju grejen den att man egentligen inte bör ge kameleonter kranvatten då detta kan innehålla för stor mängd av vissa mineraler. Köp källvatten, eller ta dig tiden att koka kranvattnet innan du ger det till kameleonten (detta ska såklart svalna igen innan). 

En annan viktig ursäkt att sälja sin kameleont är att "man inte har tid". Än en gång, vet man vad man ger sig in på så borde det inte vara en anledning att sälja sitt kära djur.

Pengar

Ja visst behöver du ha pengar! De flesta kameleonter kräver stora utrymmen, så några tusenlappar på ett terrarium är inte helt orimligt. Sen kostar ju mat också, men orkar man så kan man odla en egen insektskultur.

Inredningen i terrariet är väldigt viktig, så några hundralappar på växter är bra att lägga ner pengar på. Sen tillkommer kostnad för regn/dimmsystem (om man vill ha det), lampor, timer, vitamin och kalciumpulver, etc. 

Det kan alltså lätt kosta en hel del beroende på hur smarta köp man gör. Att inte ha råd bör inte heller vara en ursäkt, såvida man inte precis har blivit arbetslös eller hamnat i annan kris. Man bör veta vad man ger sig in på när man kliver in i kameleontvärlden!


Lycka till! Glad

♥ Tilde

Anmäl
2013-06-04 09:48 #1 av: Niklas

Försvinner mineraler när man kokar vatten?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Ta med iFokus på semestern. Ny app för iOS och Android.

Anmäl
2013-06-04 09:57 #2 av: Tilde

#1 Inte alla såklart, men man kan exempelvis få bort stora mängder kalcium från vattnet (det lägger sig på botten) om man kokar det. Glad

http://www.ehow.com/list_7642866_cheap-ways-rid-hard-water.html

♥ Tilde

Anmäl
2013-06-04 10:01 #3 av: Niklas

Aha, där ser man. Tack för svaret!

Vänliga hälsningar, Niklas
» Ta med iFokus på semestern. Ny app för iOS och Android.

Anmäl
2013-07-01 08:35 #4 av: elin-walldau

Är det någon som har något bra tips på HUR man ska kunna åka på semester när man har en kameleont. Det är ju underbara djur och jag vill ha en igen men det är ju just det där med att man ska kunna åka till landet nån vecka på sommaren och så. Det går ju inte att ta med dem eftersom stressfaktorn är alldeles för hög. Vi kommer snart att flytta ut till en liten by där typ de enda vi känner är min sambos föräldrar och de kommer INTE att mata djur. "De skjuter djur, inte tar hand om dem" som min sambo sa. (Jägare)

Tacksam för alla svar!

Anmäl
2013-07-01 08:38 #5 av: Tilde

#4 Du får helt enkelt be en granne eller släkting/kompis komma över och ge vatten och eventuellt mat beroende på hur gammal kameleonten är och hur länge den är borta. Det är ju inga djur man bara kan lämna ensamma. Kanske kan ni se till så din sambos föräldrar endast ger vatten om ni slänger in massa insekter i terrariet innan ni åker. Det borde gå bra då - i alla fall om kameleonten inte är en bebis. Glad

♥ Tilde

Anmäl
2013-07-01 08:54 #6 av: elin-walldau

Vi matade Ebba med syrsor ganska länge men från vilken ålder kan de börja äta vegetariskt o så?

Vi kommer att fixa ett dropp med vatten som vi hade med Ebba. Det droppade ner på växterna. Då höll sig temp och fukt jättebra i tre dagar. Med alla lampor man skulle ha + en värmedyna under så blev fuktigheten riktigt bra:-)

Låter det som ett bra sätt tycker ni?

Anmäl
2013-07-01 09:36 #7 av: Tilde

Nu kan jag bara om jemenkameleonter och de äter ju inte vegetariskt som så. De kan äta på blad eller någon fruktbit för att få i sig extra vätska, men de är ju fortfarande insektsätare. Så en diet på endast vegetariskt ska man absolut inte ge. Vi märkte bara själva när Rango började mumsa på några blad i terrariet, så jag vet inte om det finns någon specifik ålder då de kan äta annat än insekter.

Ja det låter bra :) Vi har ett regnsystem och det funkar super för oss! Mycket smidigare också utifall man skulle sova borta, så slipper man oroa sig för att kameleonten inte får vatten. Glad

♥ Tilde

Anmäl
2013-07-09 12:00 #8 av: Hallonsmurfen

Jättebra artikel! Superbra info om man vill skaffa en kameleont. Tummen upp

Kan man mata dem med t.e.x döda flugor? Jag smäller ganska många flugor, speciellt på sommaren. Gapskrattar

Medarbetare på Pokémon iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.