2013-05-09 22:15 #0 av: Tilde

Gutloading är ett ord som används när man pratar om att fodra insekter så de blir extra bra och nyttig mat till dina reptiler. En syrsa som får i sig bra mat är nämligen nyttigare än en likadan syrsa som får dålig mat.

Varför bör man "gutloada"?

Gutloading är bra, både för insekterna, men framför allt för dina reptiler. Genom att ge deras foder bra och nyttig mat, får ödlorna i sin tur i sig alla de nyttigheter som insekterna har ätit. Genom att använda sig av gutloading är inte vitaminpulver lika nödvändigt och du förbättrar din kameleonts hälsa.

Det finns många olika saker att välja mellan vad gäller mat till insekterna. Allt har sina för och nackdelar och därför är det viktigt att tänka igenom och veta vad det är man ger insekterna.

Protein

Proteiner är något av det viktigaste med gutloading. Det bygger upp skelett och bildar också aminosyror. Nedanför räknar jag upp några proteinkällor du kan ge till insekterna.

Katt/hundmat

Katt och hundmat är väldigt rikt på protein, men innehåller oftast mycket fett och oljor också. Detta kan påverka matsmältningen negativt.

Fiskmjöl

Fiskmjöl är väldigt populärt bland gutloading, men det finns bevis på att för mycket av detta kan leda till ökad urinsyra i blodet, vilket i sin tur kan orsaka gikt.

Soja

En annan populär proteinkälla är soja. Visst är det en bra proteinkälla, men soja innehåller också höga halter oxalat och fytinsyra, vilket binder kalcium och hämmar kroppens upptagning av ämnet. 

Kolhydrater

Kolhydrater som ska ges vid gutloading är frukt och grönt. Även nötter är en bra och nyttig kolhydratkälla.

Vatten

En vattenkälla är viktigt när man ska gutloada insekter. Vissa använder sig av rent vatten medan andra ger insekterna tillgång till vattenmelon, squash, morötter och/eller potatis.

Annat att tänka på

Vill du köpa en färdiggjord gutloading-mix ska du tänka på att den inte ska innehålla för höga halter sodium, vilket kan leda till njurskador och kronisk uttorkning när din reptil väl får i sig insekten. Det är viktigt att blandningen innehåller olika fettkällor och kalium. Kalium hjälper nämligen till att hålla vätskebalansen i kroppen, speciellt i muskelvävnaden.

En självklarhet är att insekternas boende ska hållas rent och fritt från gammal mat, avföring och döda kamrater.