2013-05-09 22:09 #0 av: Tilde

Jacksons kameleont är en mycket populär art som i naturen lever i Afrika. De kännetecknas av hanens tre horn!

Latinskt namn: Trioceros Jacksonii

Utseende:

Jacksons kameleonter blir inte så stora. Hanarna når en längd på omkring 30 cm inklusive svansen. Honan blir mindre än så. Hanarna kännetecknas av tre spetsiga horn i ansiktet, men dessa horn saknas oftast hos honorna, eller är betydligt mindre än hanarnas. 

Deras tungor är nästan 2,5 gånger så lång som kroppens storlek hos en fullvuxen individ. Den neutrala färgen hos en jacksons är en klargrön nyans.

Det finns tre olika underarter, vilka skiljer sig något i storlek och färg.

Jacksonshane med de typiska hornen

I naturen:

Kenya och Tanzania är de naturliga levnadsmiljöerna för en jacksons.  Man har även lyckats importera dem till Hawaii där de nu lever i det vilda. Liksom de flesta andra kameleonter så är jacksons trädlevande och klättrar sällan ner på marken. De lever främst i skogar, men även i närliggande träd eller buskar.

Deras främsta diet består av insekter och spindlar, men det händer att de även äter andra mindre smådjur. Det är viktigt att alltid pudra fodret med extra kalcium och vitaminer i fångenskap.

Ungar:

Till skillnad från andra kameleonter så föder jacksons levande ungar. De är omkring 5 cm stora vid födsel och har en mörkare färg än de vuxna djuren.

Babyjackson

I fångenskap:

Jacksons behöver UVB-ljus, liksom alla kameleonter. De vill ha 10-12 timmars "dag", alltså ska man ha ställa in ljuset för att härma dygnets gång. De behöver runt 20 grader i terrariet, med en värmeplats på 30 grader där de kan sola och samla värme.

Självklart ska det finnas grenar, lianer eller andra klättermöjligheter i terrariet och eftersom de inte dricker från stillastående vatten, kan det vara en bra idé att investera i ett droppsystem. 

Vad gäller fuktighet så ska luftfuktigheten ligga på 75-100% i terrariet. Detta eftersom jacksons får i sig den mesta vätskan genom att andas in fuktig luft. Spraya gärna därför terrariet flera gånger om dagen, eller investera i ett regn/dimmsystem. 


Skrivet av: Tilde Carlsten