Annons:
Etikettfakta-om-kameleonter
Läst 9388 ggr
[Tilde]
2013-05-09 18:23

Att könsbestämma din kameleont

Många kameleontarter är lätta att könsbestämma så fort de kommer ur ägget, men det är inte alla som vet vad man ska titta efter. Här kan du få tips om hur man könsbestämmer de vanligaste arterna.

Jemenkameleont:

Jemenkameleonter är enkla att könsbestämma. Det enda man behöver titta efter är bakfötterna! Hanarna har nämligen "sporer" på hälarna, vilket honorna saknar helt. 

Spor på en hanes bakfot

Det är väldigt lätt att se skillnad på fullvuxna jemen, då hanen har en betydligt större hjälm än honan och ofta visar upp starkare färger.

Panterkameleont:

Vuxna panterkameleonter är lätta att se skillnad på. Hanar är färgglada medan honor är tråkigare i färgen. Hanarna är dessutom dubbelt så stora som honorna.

Ungar är lite svårare att se skillnad på, men vet man vad man ska kolla efter så är det inte heller så svårt. Hanens svansrot är tjockare än honans och du kan se var hans hemipenis kommer att sitta. Könen ser likadana ut på ungar som på vuxna.

Hanens "bula"

Jacksons kameleont:

Denna arten är lite knepigare att könsbestämma. Hanarna har samma bula som panterkameleonten vid svansroten, men de syns inte tydligt förrän kameleonten är äldre. 

Vuxna hanar är större och färggladare än honor och de har även större horn. De flesta honor saknar horn helt, men vissa har mindre och "svagare" horn än hanarna - dessa brukar dock endast synas hos ungar. Det säkraste sättet att könsbestämma en jacksons är helt enkelt att vänta tills hornen är fullt utvecklade.

En jacksons-baby med ett litet horn

Skrivet av: Tilde Carlsten

Annons:
Smullis
2013-05-18 13:18
#1

Aw jacksons-babyn :') Bra artikel, Tilde!

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

[Tilde]
2013-05-19 10:30
#2

#1 Hihi ja den är extremt söt! :D Tack! Jag hoppas att någon kunnig själ vill hjälpa till och fylla ut artikeln med fler arter.

Smullis
2013-05-19 16:21
#3

#Det hoppas jag med! Ser fram emot en artikel om panterkameleonten! :)

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

Upp till toppen
Annons: