Övrigt

Uttorkning - den vanligaste dödsorsaken

2013-05-09 10:57 #0 av: Tilde

Uttorkning är den ledande orsaken till kameleonters död i fångenskap. Det är extremt allvarligt, men så lätt att förhindra genom rätt skötsel.

Orsak och symptom

En kameleont som hålls i terrarium utan vattensystem och utan riktiga växter, kan lätt drabbas av uttorkning. Faktiskt är uttorkning den vanligaste dödsorsaken hos kameleonter i fångenskap. En kameleont som inte får tillräckligt mycket vatten i sig får lever och njurskador vilket de oftast inte överlever. Dessa symptom ska du kolla efter om du misstänker att din kameleont är uttorkad:

  • Insjunkna ögon - en kameleonts ögon ska stå ut naturligt
  • Nedsatt aptit och orkeslöshet
  • Gult eller orange urin
  • Om du försiktigt drar i kameleontens skinn så har skinnet svårt att lägga sig ner igen

Vad kan du göra?

Om din kameleont har ett eller flera av dessa symptom, är det viktigt att agera snabbt. Börja spraya terrariet oftare, minst två gånger om dagen och se till så ödlan dricker. 

Om du vill kan du använda en liten plastspruta och fylla med vatten. Sätt den vid kameleontens nos och droppa några gånger för att sätta igång drickreflexerna (akta så du inte droppar på näsborrarna). Droppa vattnet långsamt och ge kameleonten en chans att svälja vattnet den samlar i munnen.

Är kameleonten väldigt uttorkad kan du sätta in en plastväxt i duschen och spraya den väl med vatten (eventuellt ställa in duschen så vattnet sprayar mot väggen och sedan ner på växten - alltså ej direkt på plantan). Sätt kameleonten på växten och spraya igen. Den ska sitta där i ca 30 min om den är riktigt uttorkad. Upprepa detta varje eller varannan dag, beroende på hur uttorkad individen är.

Om det inte hjälper

Sök veterinärhjälp genast! Det är viktigt att kameleonten får vård i tid så det inte blir för sent. Visst kan det bli dyrt att ta ödlan till veterinär, men det är i slutändan värt det!

♥ Tilde

Anmäl
2013-05-18 12:54 #1 av: Smullis

Bra och viktig artikel. Fy vilket lidane att torka ihjäl :(

Anmäl
2013-05-19 10:36 #2 av: Tilde

#1 Ja det måste vara väldigt plågsamt! Och det som är så lätt att erbjuda kameleonten vatten! Sådan onödigt lidande...

♥ Tilde

Anmäl
2013-08-07 08:26 #3 av: [SusanneP]

Jag har världens problem med att få min Jemen hona att dricka. Suck! Har provat alla råd jag kunnat hitta. Nu gör jag "dusch mot planta i badkaret" varianten varannan dag. Hon dricker inte då heller men det blir så pass hög luftfuktighet när duschen stått på ett tag så jag hoppas att hon vätskas upp något. Åtminstone bajsade hon normalt dagen efter första duschen. Hon har bara bajsat ca varannan vecka i flera månader och det är stenhård urin som är mycket orange på vissa ställen. Jättejobbigt. Min Panterkameleont är jätteduktig att dricka. 

Anmäl
2013-08-07 11:41 #4 av: Tilde

#3 Oj vad jobbigt! :/ Har du testat med en liten plastpipett, eller gillar hon inte det heller? Men ja, de får i alla fall i sig vatten om man duschar dem, det absorberas ju genom huden. Hoppas hon börjar dricka också!

♥ Tilde

Anmäl
2013-08-07 13:12 #5 av: Cham

#3 äter hon som hon ska?
Testa att spraya vatten på insekterna när hon ska äta så kan hon få i sig lite vatten från dem kanske.
Inget som jag har provat själv men man kan försöka.. hoppas det ordnar sig! Annars gör som Tirin säger, testa med plastpipett.

/Admin ArgaSnackaren Jaxbo

Anmäl
2013-08-07 14:15 #6 av: [SusanneP]

Hon äter inte så värst mycket, ca 2-3 Dubia om dagen, eller 2-4 zophobas, alt. 2 syrsor (hon är inte förtjust i syrsor så ofta vägrar hon ta dom helt och hållet). 

Har testat olika pipetter och droppat på olika sätt - framför nosen, på nosen, på ett blad där hon sitter. Hon stirrar på mig ett tag precis som om hon undrar vad fasiken jag håller på med, sedan går hon därifrån. skratt 

Ska testa droppa vatten på kackisarna nästa gång. Fast kalcium pulvret kan ju rinna av. Ska prova och se vad som händer. Tack för tipset!

Anmäl
2013-08-07 14:26 #7 av: Tilde

#6 Det tar ett tag innan de får igång drickreflexen, så ofta får man sitta och droppa på deras nos ett tag innan de uppfattar att det faktiskt är vatten som de kan dricka. 

Det tog ett tag innan Rango lärde sig att pipetten = vatten när hon var liten. Men än idag förstår hon att man ska dricka från den när den kommer fram (om regnsystemet inte är igång av någon anledning).Glad

♥ Tilde

Anmäl
2013-08-07 22:31 #8 av: [SusanneP]

Javisst, jag vet att det tar tid och jag håller på en bra stund. Men det är hon som tröttnar först och går sin väg - oftast till sitt gömställe för hon vet att jag inte kommer åt henne så bra där. skratt Jag fick henne när hon var 1 år, hade varit enklare om jag fått henne som liten och kunnat lära henne sådana här saker. 

Anmäl
2013-08-08 00:22 #9 av: Cham

#8 Här kommer lite frågor om du inte har emot det, försöker klura ut vad problemet kan ligga någonstans.


1. Hur ser hennes ögon ut? Är dom jätte mycket insjunkna? 
2. Vad ligger temp och luftfuktigheten på i terrariet? 
3. Hur stort terrarie?
4. Vad använder du för uvb lampor?
5. Inredning?
6. Hur mycket hanterar du henne?
7. Hennes hudfärg för tillfället? 
8. Är hon mycket aktiv om dagarna?
9. Ålder?
10. Hur länge har hon inte velat dricka?

/Admin ArgaSnackaren Jaxbo

Anmäl
2013-08-08 06:13 #10 av: [SusanneP]

1. Hur ser hennes ögon ut? Är dom jätte mycket insjunkna? 
Nej det tycker jag inte dom är. Lite kanske.

2. Vad ligger temp och luftfuktigheten på i terrariet? 
35-36 grader på solplatsen högst upp i ena hörnet, sedan sjunker tempen ned till 24 grader på det svalaste stället. Luftfuktigheten 50-80%. Det är ju svårt att hålla samma % konstant. Jag duschar terrariet ordentligt minst 3 gånger om dagen. Har 2 stora riktiga växter samt en dripper  också som hjälper till med luftfuktigheten. 

3. Hur stort terrarie?
ExoTerra 90x90x45

4. Vad använder du för uvb lampor?
2 st ExoTerras UVB lysrör 5.0. Bytte till nya i maj. Utöver UVB har jag ett dagsljus kompaktrör som ger mycket ljus och en ExoTerra sollampa på solplatsen.  

5. Inredning?
Massor med grenar, lianer och grönt. Finns många gömställen och mycket att klättra på i hela terrariet - från topp till botten.

6. Hur mycket hanterar du henne?
Mycket sällan. Har tagit ut henne i solen 2 gånger i sommar plus tagit henne till duschen i badrummet 2 gånger. Tar aldrig i henne eller tar ut henne ur terrariet om jag inte är tvungen. Hon verkar trivas bäst där. 

7. Hennes hudfärg för tillfället? 
Hon är jättefin i färgerna, klar grön färg. Det är sällan hon färgar ut eller blir stressad/rädd. Dock blir hon sur när man tar ut henne ur terrariet men det går över rätt snabbt. 

8. Är hon mycket aktiv om dagarna?
Nej hon rör sig väldigt lite. 

9. Ålder?
1.8 år.

10. Hur länge har hon inte velat dricka?
Har haft henne i 8 månader och har inte sett henne dricka utom strax före och precis efter äggläggningen i maj. Då drack hon ofta. Innan hon blev med ägg så bajsade hon varje dag. I och med att hon blev med ägg i april i år så började hon bajsa alltmer sällan. Nu bajsar hon kanske 1 gång varannan vecka och man ser på avföringen att hon är uttorkad. Urinen har stenhårda bitar och vissa delar är orange. 

Anmäl
2013-11-23 07:00 #11 av: [Glitterregn]

#10 Hur har det gått för dig? Dricker hon än?

Medarbetare på kameleonter Ifokus.

Anmäl
2013-12-09 12:26 #12 av: [SusanneP]

Ytterst lite. Jag har fått ta till drastiska metoder. Nu "vattnar" jag henne med en gummituta. Hon är rädd för den så när jag sticker in den till henne så gapar hon och då passar jag på att droppa lite vatten i munnen på henne. Det är bara det att nu verkar hon ha lärt sej att om hon öppnar munnen kommer det vatten, så nu gapar hon inte lika ofta när jag kommer med gummitutan. skratt Så.. mitt problem kvarstår. Aptiten är det inget större fel på, även om hon är liten i maten så äter hon varje dag. 

Anmäl
2013-12-09 13:53 #13 av: Tilde

#12 Testar du att droppa flera droppar på hennes nos tills hon börjar dricka? Det kan ta lång tid för vissa individer att få igång drickreflexerna. 

♥ Tilde

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.