2013-05-08 21:10 #0 av: Tilde

Kameleontterrarium ser väldigt olika ut beroende på vilken art man har hemma, men vad de flesta har gemensamt är att de är höga och med goda klättermöjligheter.

Fukt:

Såvida man inte har exempelvis en dvärgkameleont som är marklevande, så ska alla kameleontterrarier vara höga och innehålla många växter och grenar. Många installerar en vattenkälla, så som ett regnsystem eller ett vattenfall för att hålla upp luftfuktigheten. - Var dock uppmärksam på att vattenfall lätt samlar till sig bakterier och bör rengöras ofta.

Luftfuktigheten skiljer sig väldigt mycket beroende på art.

Ljus:

Något som ofta är ett måste i ett kameleontterrarium är UVB-lampor. Kameleonter behöver UV-ljus då de är dagaktiva i det vilda och behöver samma strålning även i terrariet. Förutom UV-lampor så brukar folk använda spotlights som en värmekälla. Vill man inte ha spotlights installerade går en vanlig värmelampa lika bra - så länge kameleonten inte kan ta sig upp till den och bränna sig. Det är vanligt att jemenkameleonter bränner sin hjälm på för lågt sittande värmekällor.

Undervärme är inte nödvändigt då kameleonter inte lägger sig på marken för att absorbera värme.

Såhär såg Rangos terrarium ut i början

Underlag:

Vilket underlag man har i buren spelar inte så stor roll, men populärt är jord, då man ofta planerar växter i terrariet. Dock finns det vissa kameleonter som får för sig att äta av jorden, vilket kan orsaka problem med magen eller i värsta fall förstoppning (dock ej vanligt). Bark är ett annat populärt bottenmaterial, men då får man tänka på att om kameleonten jagar och får med sig bark om den missar insekten, så kan det gå illa!

Mossa är ett annat förslag, då det håller fukt och inte kan skada ödlan. Till kameleontungar är det många som bara använder hushållspapper eller tidningspapper.

Väggar:

Många kameleonter blir lätt stressade av vanliga glasväggar, antingen av att se folk som rör sig i hemmet, eller när de ser sin egna spegelbild. Det är därför bra att täcka så många sidor som möjligt av terrariet. Detta kan även vara bra för att fixa bättre klättermöjligheter för ödlan. 


Hur du än inreder din kameleonts terrarium, tänk på att det kan aldrig bli för stort eller för fint! Glad 


Skrivet av: Tilde Carlsten