2013-05-08 18:36 #0 av: Tilde

Jemenkameleonten är en mycket populär ödla att ha hemma. De är både vackra och intressanta, men hur är de att sköta om?

Latinskt namn: Chameleo Capyptratus

Utseende:

Jemenkameleonter når en storlek på 25-35 cm (honor) eller 43-61 cm (hanar) och har ofta en klar grön färg, med band av blått, orange, brunt, svart eller gult. Hanar är oftast mycket färggladare än honor, men alla kameleonter är för det mesta pastellgröna som små. Båda könen har en typisk "hjälm" på toppen av huvudet vilken kan bli upp till 5 cm stor hos hanarna. Honorna har också ofta en tjockare kropp än hanarna.

Honorna har en medellivslängd på 5 år, medan hanarna blir något äldre än honorna, ofta upp till 8 år gamla.

Jemenkameleontsunge

Artens kropp är formad som ett löv, vilket ger god camouflage då de är trädlevande. De sitter ofta stilla långa stunder och svajar som ett löv i vinden när de förflyttar sig.

Deras tungor skjuts extremt snabbt ut ur munnen för att fånga dess byte med ett klibbigt sekret på tungspetsen. Tungan hos en jemen kan bli 1,5 gånger så lång som kroppsstorleken! När kameleonten har fångat insekten med tungan, biter sedan ihjäl bytet mellan sina starka käkar.

Levnadsmiljö:

Jemenkameleonter kommer från Yemen, vilket såklart hörs på namnet. De kan även hittas i södra Saudiarabien. De bor i träd eller buskar och finns i många olika miljöer; berg, floddalar och torra platåer. De föredrar lite högre temperaturer och trivs som bäst när det är mellan 24-35 grader varmt.

Som alla vet, är kameleonter kända för att skifta färg och detta är delvis för camouflage, men för det mesta skiftar de färg efter humör och temperatur.

Jemenkameleonter är dagaktiva och sover under natten.

Diet:

Insekter är huvudfödan för jemenkameleonter, men de kan även äta löv från vissa växter för att få i sig extra vätska under torra perioder.

De äter gärna syrsor, gräshoppor och flugor. Man kan även i fångenskap erbjuda kackerlackor och andra liknande insekter.

Svajande jemen ute i solskenet

I fångenskap:

Det är viktigt att ge din kameleont ett högt terrarium med goda klättermöjligheter (ju större desto bättre!). Spotlights är en bra värmekälla, så länge de är högt upp nog för att ödlan inte kan bränna sig på dem.  UVB-ljus ska alltid finnas tillgängligt! 

I början av kameleontens liv är det mycket viktigt att pudra fodermaten med kalcium och vitaminpulver, då detta hjälper utveckling av skelett och och muskler.

Jemen ska ha en luftfuktighet på omkring 50%, så det är bra att ha ett regnsystem som sätts igång en gång om dagen. Annars kan du spraya terrariet själv om morgon och kväll.

Tänk på att endast inreda med ätliga växter till din kameleont!

Uppvaktning och parning:

Jemenkameleonter är väldigt territoriala och tolererar endast en partner under parningssäsongen. Därför bör man ej ha fler än en i ett terrarium. 

De blir könsmogna vid ca 5 månaders ålder och kan paras upp till tre gånger per år. Honorna ändrar färg inom ett dygn efter en lyckad parning. 20-30 dagar efter parningen lägger honan ägg. Hon kan lägga över 80 ägg! Dödligheten hos ungarna brukar dock vara hög då de är väldigt känsliga.


Skrivet av: Tilde Carlsten